BM1 reading 9 volts !!!

grafozz

Member
Joined
11 Jan 2004
Messages
785
Location
kefalonia ,greece
out yesterday and the BM1 started reading lower and lower volts , down to 7 volts !
checked batteries and both showed healthy 1280/90 after rest , engine starts fine winch runs fine everything seems to be running normally .
so I disconnected the inline BM1 fuse and stopped worrying ....
Is it a BM1 faulty or is there a gremlin at work in there somewhere ?

any ideas please ?
 

VicS

Well-known member
Joined
13 Jul 2002
Messages
48,095
out yesterday and the BM1 started reading lower and lower volts , down to 7 volts !
checked batteries and both showed healthy 1280/90 after rest , engine starts fine winch runs fine everything seems to be running normally .
so I disconnected the inline BM1 fuse and stopped worrying ....
Is it a BM1 faulty or is there a gremlin at work in there somewhere ?

any ideas please ?

Did it give similar readings on both house and starter battery , or is it an old one that does not read the volts on the starter battery.

was it giving the expected current readings

Did you check all the connections. Esp the fuse as that has often proved to be iffy,
 

VicS

Well-known member
Joined
13 Jul 2002
Messages
48,095
Are they specific gravity readings? If they are then that's nearly 100% charge at 20 degrees C.

I think that was the point he was making. Both well charged but BM1 showing silly voltage readings .
 

grafozz

Member
Joined
11 Jan 2004
Messages
785
Location
kefalonia ,greece
Yes checked the fuse it was ok but I changed it anyway , both batteries are connected together not seperate house/ starter .
it is the more recent BM1
I will check all other connections today , thanks all
 
Top